Tavak, fürdőhelyek

Az Őrségben szebbnél szebb tavak biztosítanak lehetőséget a fürdőzésre, strandolásra, horgászatra. De a melegvizű medencék és élményfürdők kedvelőinek sem kell csalódniuk, hiszen ezen a jelentős termálövezetként számon tartott régióban bármelyik irányban indulunk is el, hazánk, vagy a szomszédos Szlovénia, Ausztria területén biztosan hamarosan belebotlunk egy fürdőkomplexumba.

Természetes vizek:

Hársas-tó

Az 1980-as évek végén a Hársas-patak felduzzasztásával létrehozott Hársas-tó egy erdőkkel ölelt völgyben fekszik. Kedvelt kiránduló- és horgászhely. A közigazgatásilag Szentgotthárdhoz tartozó Máriaújfalu és Farkasfa között találjuk a hosszúkás tavat. A Hársasnál szebb fekvésű víztározó aligha van hazánkban. A tó körülsétálható, az ösvény közel 2100 méter hosszú. A tavon szabadstrandot is kialakítottak, melynek köszönhetően nyáron közkedvelt fürdőhely.

Borostyán-tó

A 35 hektár vízfelületű tó kiválóan alkalmas fürdésre, csónakázásra, szörfözésre, és nem utolsó sorban horgászásra, hiszen rendszeresen telepített, többfajta halállománnyal rendelkezik. Nagyon jó vízutánpótlásának köszönhetően vízminősége kitűnő. A Zalalövőről Őriszentpéterre vezető út mellett jobbra leágazó bekötőúton közelíthető meg. A közelben kemping és étterem is található. Horgászjegyváltás: a város központjában lévő presszóban, vagy a parton, a büfénél.

Vadása-tó

A Hegyhátszentjakab melletti Vadása-tó - több őrségi tóhoz hasonlóan - egy duzzasztásnak köszönheti a létét. Csodálatos környezetben fekszik, mely természetvédelmi terület. Az Őrségi Nemzeti Park jól járható turistaútjai futnak itt össze. Két részből, egy kis előtározóból és egy nagyobb, fürdőzésre is alkalmas alsó tóból áll. A felső tónál vadregényes, pazar kép fogadja a látogatót: vízből kiálló tuskók, a parton sűrű erdő. A nagyobb méretű alsó tó teljesen más jellegű: strandolásra is alkalmas, jobban érződik az üdülőövezet és a kemping hatása is.

Fekete-tó

A Farkasfa határán található Fekete-tó csak nevében őrzi állóvíz jellegét, ma már nem rendelkezik nyílt vízfelülettel, hanem tőzegmohás dagadóláp. Szigorúan védett terület. Sok népi legenda fűződik hozzá.

Termálfürdők:

Terme 3000 - Moravske Toplice

A magyar határtól nem messze, Szlovéniában található Moravske Toplice nemzetközi hírű fürdőjének 22 medencéjében egyaránt kitűnően érzi magát felnőtt és gyermek. A fürdő különlegessége az egyedülálló, 1175 méter mélyből feltörő fekete vize, mely fájdalomcsillapító és nyugtató hatású, serkenti a vér- és nyirokkeringést, javítja az immunrendszert, kedvező hatással van az egész szervezetre. A gyermekek szórakozásáról pedig az élményfürdők elmaradhatatlan óriáscsúszdája gondoskodik.

Lenti Termálfürdő és Energiapark

Bár Lenti szintén nem az Őrséghez tartozik, de közelsége miatt érdemes megemlíteni termálfürdőjét, amely több szabadtéri és fedett úszómedencével, gyógymedencével, élménymedencével, óriáscsúszdával, pálmakerttel várja látogatóit. A nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz mozgásszervi, ízületi, gerinc és hátproblémák kezelésére alkalmas, melynek hatását a Szent György Energiapark jótékony földsugárzásai egészítik ki. Bioenergetikusok szerint minden betegség egy energiahiányos állapot következménye. A fürdő területén található Szent György-sugárzások az egész szervezetben harmonizálják az energia áramlását, öngyógyító folyamatokat indítanak be, melyek helyreállítják a testi és a lelki egyensúlyt. A parkban 1-2 órát javasolt eltölteni.

St. Gotthard Spa & Wellness

Az Őrségtől alig egy ugrásnyira található Szentgotthárd város, ahol az exkluzív kialakítású, egész évben működő St. Gotthard Spa & Wellness animációs-, élmény- és termálpark tökéletes kikapcsolódást és regenerálódást nyújt az ideérkező vendégek számára. Mintegy 1500 m2 vízfelület, különleges csúszdák, pezsgőfürdők, szaunapark, uszoda, és jó időben szabadtéri strand várja a felfrissülni vágyókat. Egyedülálló mediterrán hangulatát a fürdőt felülről átölelő, fényáteresztő üvegkupola alatt pompázó pálmafák, egzotikus élő növényzet, és természetes kőburkolatok biztosítják.